Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از اعتماد، آیت‌الله جوادی آملی، معتقد است که «ناامنی جامعه فقط با درگیری نظامی نیست خبر دروغ جامعه را ناامن می‌کند.» ساعات ابتدایی صبح شنبه بود که ستاد کل نیروهای مسلح در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که سقوط هواپیمای مسافربری ایران- اوکراین بر اثر اصابت موشک اتفاق افتاده است. خبری که ۳ روز شایعات مختلفی درباره آن مطرح شده و گروه‌های مختلفی را مقابل هم قرار داده بود و در نهایت رسماً اعلام شد و جامعه و بسیاری از مسوولان را در بهت فرو برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسوولان و کارشناسانی که در طول آن روزها در گفت‌وگوهای جداگانه با رسانه‌های مختلف، ظاهرا در اثر بی‌اطلاعی از اصل ماجرا، شایعه اصابت موشک با هواپیما را رد کرده بودند، حالا با مردمی روبه‌رو بودند که تنها یک پرسش داشتند؛ چرا واقعیت از آنها پنهان شده است؟! این مساله اما فارغ از اصل فاجعه انسانی سقوط هواپیما، خود به موضوع واکنش‌های متعدد برخی دیگر از مسوولان و البته شهروندان روبه‌رو شد. مسوولانی که حالا متهم به بی‌اطلاعی یا پنهان‌کاری شده بودند، درحالی که احتمالا آنها هم اطلاعی از واقعیت ماجرا نداشتند و کارشناسانی که مُهر تکذیب بر احتمال اصابت موشک زده بودند و حالا اعتبار علمی و تخصصی‌شان زیر سوال رفته بود.

همزمان دولت و سازمان هواپیمایی کشور که در طول آن چند روز بارها از طرق مختلف، شایعه اصابت موشک به هواپیما را تکذیب کرده بودند، حالا باید به افکار عمومی پاسخ می‌دادند که چرا این خبر را تکذیب کرده و مهم‌تر از آن، چرا بی‌اطلاع بوده‌اند. هرچند سردار حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران ظهر روز شنبه در تشریح جزییات این واقعه اعلام کرده بود که سازمان هواپیمایی کشور از حادثه اصابت موشک اطلاعی نداشته است اما حتی این توضیحات هم از وخامت اوضاع کم نکرد. به هر تفسیر اما نحوه مواجهه سازمان هواپیمایی با این غائله به همان «ناآگاهی» ۳ روزه ختم نشد.

سازمان هواپیمایی: فشاری برای کتمان واقعیت نداشتیم

عصر روز شنبه و پس از انتشار بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح و توضیحات فرمانده هوافضای سپاه، سازمان هواپیمایی کشور اطلاعیه‌ای درباره سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی منتشر کرد. اما این اطلاعیه را بلافاصله از روی پایگاه اطلاع‌رسانی خود حذف کرد. نکته اینجاست که سازمان هواپیمایی ابتدا اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح که صبح روز شنبه منتشر شده بود را جایگزین اطلاعیه خود کرد و پس از آن، سایت این سازمان از دسترس خارج شد و حتی سخنگوی سازمان هم انتشار هرگونه اطلاعیه را تکذیب کرد.

در این میان البته برخی خبرگزاری‌های رسمی و دولتی ازجمله ایسنا و البته برخی از دیگر منابع خبری و پایگاه‌های اطلاع‌رسانی خبری را به عنوان متن این اطلاعیه منتشر کرده بودند. بر اساس آنچه در این رسانه‌ها به عنوان اطلاعیه سازمان هواپیمایی منتشر شد، آمده بود: «مسوول بررسی سانحه در اولین فرصت هماهنگی لازم با مراجع ذی‌ربط را انجام داده و تاییدیه عدم انجام هرگونه عملیات نظامی را در مرکز کشور دریافت کرده است و متاسفانه به‌رغم پیگیری‌های متعدد و مکرر سازمان هواپیمایی کشوری تا زمان صدور اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح، هیچ گونه اطلاع‌رسانی در خصوص موضوع اصابت موشک سامانه‌های پدافند به هواپیمای مسافربری کشور اوکراین، به این سازمان صورت نپذیرفته است».

رسانه‌ها به نقل از سازمان هواپیمایی کشوری آورده‌اند: «با توجه به اطلاعات رادار تقرب فرودگاه مهرآباد تاکنون هیچ گونه انحراف پروازی از سوی هواپیمای سانحه دیده به اثبات نرسیده است، البته این موضوع باید با استفاده از اطلاعات جعبه‌های سیاه هواپیما نیز مورد تایید قرار گیرد.»

بر اساس گزارش رسانه‌ها همچنین در این اطلاعیه اضافه شده بود: «شایان ذکر است پرواز مذکور در قالب کریدورهای استاندارد و مورد تایید شبکه یکپارچه پدافند کشور (طرح خروجی IKA۱A) در حال پرواز بوده است و هیچ مشکلی برای کنترل هواپیما از سوی خلبان گزارش نشده است.»

در حالی که مشخص نشد دقیقا چه اتفاقی برای اطلاعیه اولیه سازمان هواپیمایی کشور افتاده که برای عدم دسترسی به آن حتی سایت از دسترس خارج شده بود، روز گذشته سازمان هواپیمایی کشور اطلاعیه جدیدی صادر کرد.سازمان هواپیمایی در اطلاعیه جدید خود اعلام کرد: «آنچه توسط مردم عزیز مشاهده شد این بود که سازمان با قدرت و قطعیت فرضیه اصابت موشک به هواپیما را رد می‌نمود و برای موضع خود دلیل و تحلیل نیز ارایه می‌کرد و اکنون مشخص شده است که واقعیت همان بوده که سازمان آن را نفی می‌نمود. سازمان خود را امانت‌دار مردم و نظام می‌داند، اعتماد صاحب امانت، بزرگ‌ترین سرمایه امانتدار و از دست دادن آن، بزرگ‌ترین خسران برای او است.»

سازمان هواپیمایی کشوری با طلب پوزش بابت «تناقض در اطلاعات ارایه شده» در این اطلاعیه آورده است: «ما تحت هیچ فشار و توصیه‌ای برای کتمان واقعیت نبوده‌ایم و هیچ نیتی برای پنهان کردن واقعیت نداشته‌ایم. ما اطلاعاتی که در اختیار و به آن باور داشتیم را منتشر کردیم و از بابت اشتباه بودن آن متاسفیم.»

شلیک به اعتماد عمومی

با این وجود اما واکنش‌ مسوولان نسبت به موضوع پنهان کردن این واقعیت که هواپیما نقص فنی نداشته و اصابت موشک باعث سقوط آن شده است، همچنان ادامه دارد. نمایندگان مجلس، مسوولان و فعالان سیاسی از پس از مشخص شدن واقعیت درباره اشتباه صورت گرفته در این مورد و مهم‌تر از آن، عواقب این اتفاق بر افکار عمومی صحبت کرده‌اند. همان نکته‌ای که یاسر هاشمی، فرزند آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی از آن با عنوان «شلیک به اعتماد ملی» یاد کرده است. یاسر هاشمی، تلاش عده‌ای برای پنهانکاری حقیقت تلخ شلیک موشک به هواپیمای اوکراینی را «مخدوش‌کننده وحدتی» دانسته که به ‌خاطر شهادت سردار قاسم سلیمانی در جامعه ایجاد شده بود. او معتقد است که «پنهانکاری یک خطای انسانی که یک حقیقت تلخ بود، شلیک به اعتماد ملی بود.»

رفتاری کاملا خلاف شأن مردم

در ادامه واکنش‌ها به این اتفاق، آیت‌الله بیات زنجانی هم پیامی صادر کرد. این مرجع تقلید در این پیام ضمن عرض تسلیت به خانواده‌های عزادار، خطاب به همه مسوولان حکومت گفت: «بدانید و بدانیم که باب صداقت که متاسفانه بسیار دیر در گفت‌وگو با مردم پیرامون واقعه سقوط هواپیما گشوده‌ شده، نباید بسته شود. در برابر واکنش‌های بحق مردم به خاطر حاشایی که در سه روز اخیر شده است، متواضع و شنونده باشید.» او به مسوولان جدا توصیه کرده که «با شفافیت و صداقت، درباره وقایع ماه‌های گذشته نیز با مردم سخن بگویند.»

در پیام آیت‌الله بیات‌زنجانی همچنین آمده است: «با مردم مدارا کنید، با آنها تعامل کنید و صادقانه برای اصلاح و بازسازی رابطه خود با آنان تلاش کنید و خطاهای گذشته را اصلاح کرده و گزارش این اصلاح را یک به یک به مردم بدهید.» به عقیده این مرجع تقلید، مردم در طول تاریخ هزاران ساله‌شان ثابت کرده‌اند که اگر صداقتی ببینند، پاسخ صداقت را کریمانه خواهند داد.

این مرجع تقلید در جملات پایانی پیام خود گفته است: «خطاب به انقلابیون سال ۵۷ که برخی‌شان هنوز مسند و مدیریتی در حاکمیت دارند نیز یادآوری می‌کنم که یادتان باشد ما هم در سال ۵۷ جزیی از مردم بودیم و با انقلاب خواستیم به مردم خدمت کنیم نه اینکه باری بر دوش‌شان بگذاریم. هم خودتان این موضوع را به یاد داشته باشید و هم سفارش امیرالمومنین سلام‌الله‌علیه را به مدیران بعدی یادآوری کنید که قدرت اگر برای کسی می‌ماند به آنها نمی‌رسید.»

اشتباهات جگرسوزتان را تکرار نکنید

آیت‌الله محمود امجد نیز به این حادثه واکنش نشان داد. این استاد حوزه علمیه قم در پیامی که به همین مناسبت منتشر کرده، از بی‌صداقتی و بی‌کفایتی [برخی] مسوولان به عنوان «مصیبت اعظم» یاد کرده و گفته است: «اگر چه فاجعه سقوط هواپیمای مسافربری و علت آن به ‌قدر کفایت برای ما مصیبت‌بار است، لکن بی‌صداقتی و بی‌کفایتی [برخی] مسوولان عالی نظام در برخورد با این موضوع، مصیبت اعظم است. سال‌هاست همه خیرخواهان تلاش کرده‌اند که بگویند اداره مملکت با فریبکاری و دروغ میسر نخواهد شد و مع‌الأسف گوش‌ شنوایی یافت نشد.» آیت‌الله امجد تنها راه عبور از این اوضاع را «بازگشت به خدا و حقیقت و صداقت» دانسته و گفته است: «از مردم عذر بخواهید؛ کشور ماتم‌زده است. چرا عزای عمومی اعلام نمی‌شود؟ بگذارید به ‌همان نحو که مردم با اختیار خود برای تشییع جنازه شهید سلیمانی که او را سرباز صادقی برای کشور خود می‌دانستند شرکت کردند، اکنون نیز در تشییع شهدای این حادثه تلخ شرکت کنند و حرف خود را به‌گوش شما برسانند.» این استاد حوزه علمیه در این پیام با بیان اینکه «اشتباهات جگرسوز خود در مورد شهدای آبان‌ماه را تکرار نکنید»، ادامه داد: «این مردم همان مردمی هستند که در زمان دفاع مقدس آن‌چنان اعتماد راسخی به امام و مسوولان‌ داشتند. با این مردم بازیگری نکنید و فرصت‌ها را قدر بدانید.»

کد خبر 477768

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۸۹۰۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لبه تیغ

سروش قاسمی: پس از سخنان اصغر جهانگیر(سخنگوی قوه قضاییه) در باب شکسته شدن حکم اعدام بابک زنجانی به 20 سال حبس که تا امروز بیش از 10 سال آن را گذرانده است، واکنش ها و بازتاب های متفاوتی را شاهد بودیم. در ابتدا باید به این نگاه و تغییر رویه قوه قضاییه تبریک گفت و به به مسیر و عملکرد خشنود بود، زیرا که جامعه ما به جایی رسیده است که باید بداند راهکار اعدام نیست و نبوده است. اگر با اعدام چیزی می خواست حل شود، مطمئنا بعد از اعدام  وحید مظلومین معروف به سلطان سکه، قیمت سکه افت می کرد یا حداقل ثابت می ماند، ولی الان می بینیم افت که نکرده است هیچ، بلکه ده برابر هم شده است!
اما پس از آن کلیپی از سخنان حسن روحانی بازنشر می شود و در آن لبّ لباب مطلب این است که این پول کجاست؟ امروز نیز بیشترین دغدغه مردم در ایران اقتصاد است و همیشه با چنین اتفاق هایی مردم ریزبین تر می شودند که این پول کجاست؟ و متأسفانه هنوز پاسخی درخور در این باب داده نشده است و از ارجاع پول صحبت می شود، ولی اقناع مردم صورت نگرفته است. در اینجاست که باید از رویه جدید قوه قضاییه خوشحال بود، اما در عین حال، در خصوص اقناع مردم باید نگران بود. چرا که پرونده بابک زنجانی چند بعد دارد: بعد روانشناختی، بعد تصمیم گیری، بعد قانونی، بعد بین المللی، بعد تحریم

1- بعد روانشناختی: در بعد روانشناختی تبعاتی که این پرونده بر روح تک تک ایرانیان گذاشته است، غیر قابل جبران یا شاید سالیان سال طول بکشد که جبران شود، گاهی در شبکه های مجازی می بینید که برای ارزیابی رقم آن از عدد استفاده نمی شود و آن را به صورت قیاسی می بینند. یعنی: یک میلیارد کیلو برنج ایرانی یا یارانه 400 میلیون نفر در یک ماه یا 6 ورزشگاه مدرن و 200 میلیون کیلو گوشت گوسفندی.

برای مردمی که این روزها زیر شدیدترین فشارهای اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند، چنین رقم هایی از بعد رواشناختی بسیار تکان دهنده و سخت است. اینکه این اعتماد روانی چگونه بازگردد، جای بسی سوال است.

2-بعد تصمیم گیری: در بعد تصمیم گیری که در ویدئو بازنشر شده از حسن روحانی هم مشاهده می کنیم، در دوران دولت بهار چه کسی اجازه چنین کاری را به بابک زنجانی داده است و چگونه بابک زنجانی سر بر می آورد و چرا کسی دیگر متصدی چنین امری نمی شود؟
این سوال نیز بسیار جای تامل دارد و حتی نه در پرونده بابک زنجانی که در اکثر پرونده های فساد چنین سوالاتی مطرح می گردد و پاسخ به آن راهی ندارد جز ریشه یابی این پرونده و به قول رییس جمهور پیشین: باید ریشه را پیدا کرد وگرنه فساد از بین نمی‌رود.

3-بعد قانونی: ضمن دفاع تمام قد از رویه جدید قوه قضاییه که همراه با نگاه حقوق بشری است، اما سوالات بسیاری پیش روی مردم هست. از جمله مقایسه ی نحوه برخورد با دیگر موارد و جرایم و حتی نحوه برخورد با دیگر موارد فساد است. از دل جامعه اینگونه شنیده می شود که چرا و چگونه وحید مظلومین (سلطان سکه)در مدت کوتاهی برایش پرونده تشکیل می شود و اعدام می گردد، اما در مورد پرونده بابک زنجانی سال ها چنین پرونده ای جریان می یابد و در آخر حکم شکسته و به 20سال حبس که نیمی از آن نیز کشیده است، اکتفا می شود؟!
در این بعد باید مردم را قانع کرد. در اینجا کار به انسان هایی که جنایت را خودی و غیر خودی می بینند نداریم، زیرا عده ای جنایت مرگ جورج فلوید را شاید جنایت ندادند، چون اصلا در دید این افراد جنایت نیز سیاست زده است، اما بحث در اینجا نگاه حقوق بشر است و روند بسیار خوبی که شکل گرفته است؛ ولی باید همراه با اقناع مردم باشد و نگاهی که مردم بدانند آن رویه اعدام تمام شده است و حالا به این نتیجه رسیده ایم که اعدام راه حل نیست و باید نوع دیگر  فساد را ریشه یابی کنیم و بنیان گذشته فرو ریخته شده و طرحی نو در انداخته ایم.

4-بعد بین المللی: در این سالیان فسادهایی که در ایران شکل گرفته است، اگر نگوییم بی سابقه، مطمئنا کم سابقه در جهان کنونی است/ این نیز می تواند به حیثیت جنبه بین المللی ایران عزیز نیز خدشه جبران ناپذیری وارد کند و در سطح جهان همانگونه که کشورهای امریکای جنوبی و افغانستان را با قاچاق مواد مخدر می شناسند، ایران را نیز با فساد بشناسند و این نتیجه ای ندارد جز فرار سرمایه؛ زیرا سرمایه گذار به این فکر می کند که یا باید وارد چرخه فساد شود یا سرمایه اش هر لحظه امکان از بین رفتن دارد و این باعث می شود که روند اداری و شفاف سرمایه گذاری و اقتصاد به روند پشت پرده ها و رانتی تبدیل شود که به مرور اقتصاد کشور را ویران کند و در بعد دیگرش سرمایه گذار با خود چنین می گوید که باید با دلال مصاحبت کند تا به سود برسد و تمام این موارد باعث می شود که اقتصاد درجا بزند.

5-بعد تحریم: مهمترین بعد می توان به بعد تحریم های کمر شکن اشاره کرد که در دولت های نهم و دهم بر سر مردم ایران ویران شد و هنوز تبعات آن نیز در سیاست و اقتصاد کشور مشاهده می شود، تبعاتی که به خاطر بی خردی بر مردم ایران وارد شد و تحریم های نفتی و بانکی ای شکل گرفت که باعث حضور و مشاهده فسادهای بزرگی چون بابک زنجانی بودیم، زیرا کشور به حالت نرمال نمی توانست نفت بفروشد و باید تحریم ها را دور می زد و در حالت تحریم و دور زدن تحریم چنین فسادهایی حتما امکان پذیر است، زیرا شما نفت را به فردی می دهید و او باید با هر روشی که می تواند نفت را بفروشد و حالا پول نفت را چگونه به دولت تحویل دهد یا حتی اصلا تحویل ندهد و هزار اما و اگر دیگر، پیش رو است. زیرا حتی اگر اعدام هم شود وقتی پول نفت به دولت تحویل داده نشود و در چرخه اقتصادی و بهبود زندگی مردم نباشد و برای اقتصاد و جیب مردم هیچ سودی نداشته باشد چه فایده دارد؟
 ولی بعد از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید شاهد بودیم که میزان فساد به خاطر برداشته شدن تحریم چقدر کمتر شده بود و این چیزی نیست جز یک کلام که: تحریم باعث فساد می شود.

در پایان باید به این نکته اشاره کرد که برداشته شدن تحریم و همانگونه که آقای صدر عضو مجمع تشخیص مصلحت می گویند باید اف ای تی اف را عملی کرد، زیرا باعث شفافیت مالی می گردد و سعی کرد رویه برجام را ادامه داد و تعامل را با جهان از سر گرفت، زیرا شکوفایی اقتصادی و از بین رفتن فساد دو بخش دارد که یک بخش رویه قضایی است که نشانه های تغییر را مشاهده می کنیم و باید از این رویه خشنود بود و یک بخش دیگر نیز اقتصاد باز و شفاف است؛ که راهی جز تعامل با دنیا و رویه برجام نداریم. زیرا نیاز به سرمایه گذاری چه در داخل و خارج داریم. و این راهی نیست جز حرکت به لبه تیغ؛ که البته با تکیه بر خرد می توان به سمت آینده ای روشن گام برداشت.

دیگر خبرها

  • لبه تیغ
  • سقف ۱۵ میلیارد تومانی تسهیلات برای شرکت‌های دانش‌بنیان صنعت هوانوردی
  • اطلاعیه مهم برج میلاد در مورد یک ادعای جنجالی
  • مردم نگران تامین داروی "وارفارین" نباشند
  • مردم نگران تامین داروی وارفارین نباشند
  • دسته‌روی مردم بندرعباس در عزای امام صادق (ع)
  • برپایی دسته عزای شهادت امام صادق (ع) با حضور آیت‌الله‌ وحید خراسانی در قم
  • دسته عزای شهادت امام صادق (ع) با حضور آیت‌الله خراسانی در قم برپا شد
  • دسته عزای شهادت امام صادق(ع) با حضور آیت الله وحید خراسانی در قم
  • بازگشت پرواز تهران ـ خرم‌آباد ‌به مبدأ در پی شرایط بد جوی