Web Analytics Made Easy - Statcounter

سیاست > احزاب و شخصیت‌ها - جماران نوشت: حضرت آیت‌الله‌العظمی بیات‌زنجانی درباره عضویت اقلیت‌های دینی در شوراها و مجلس معتقد است: ‎طبعاً مراد از کافران کسانی هستند که درصدد سلطه‌اند اما کسانی که اگرچه از نظر اعتقادی با مسلمانان فرق داشته ولی دارای مشترکات عقیدتی با آنها هستند، یقیناً مشمول آیه نیستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حضرت آیت‌الله‌العظمی بیات زنجانی به سؤالی پیرامون عضویت اقلیت‌های دینی در شوراها و مجلس و تطبیق آن به قاعده نفی سبیل، پاسخ دادند.

سؤال:‎ در شورایی که ۱۱ عضو دارد و در رای گیری اعضا ۵-۵ می شوند و یک نفر از اقلیت دینی در نهایت تصمیم گیرنده میشود، آیا شامل ⁧ نفی سبیل ⁩ می شود و آیا در مجلس که تعداد اعضا ۲۹۰ نفر است و ۵ عضو اقلیت دینی دارد امکان پیش آمدن ⁧ نفی سبیل ⁩ است؟ و در نهایت به عنوان یک مسلمان سوال میکنم آیا شما آیه ۱۴۱ سوره نسا را قبول دارند و استنباط‌تان از این آیه چیست؟

پاسخ:

‎با سلام و تحیت؛ 

‎آیه ١٤١ از سوره مبارکه نساء کلماتی را در بردارد که مراد از سبیل را بر ما مشخص تر می سازد. از جمله استفاده از کلمه "لن" که نشان از نفی ابد است و نیز از ماده "جعل" استفاده شده و سوم اینکه بر سر کافرین "لام" و بالعکس بر سر مؤمنین "علی" آورده شده است که اولی علامت نفی و دومی نشان از ضرر دارد. در آخر آیه کلمه سبیلاً با تنوین آمده است که از آن نکره تعبیر می شود که نوعی ابهام و کلیت را می رساند. در نتیجه مراد از این آیه کریمه این است که خدای قانونگذار قانونی که در آن به نفع کافران و  به ضرر مؤمنان باشد و در نتیجه با تمسک به آن، کافران به سرنوشت مؤمنان مسلط شده و این سلطه قانونی و مشروع شناخته شود، را جعل نکرده است.

‎طبعاً مراد از کافران کسانی هستند که در صدد سلطه اند اما کسانی که اگرچه از نظر اعتقادی با مسلمانان فرق داشته ولی دارای مشترکات عقیدتی با آنها هستند، یقیناً مشمول آیه نیستند.

‎ آیه کریمه باتوجه به نکاتی که توضیح داده شد، در فقه اسلامی منشأ بوجود آمدن قاعده ای شده است که از آن "قاعده نفی سبیل" تعبیر می کنند که به نظر اینجانب این قاعده صحیح است و از  آیه نیز چنین قاعده ای به روشنی استفاده می شود. اما در مورد سؤال عضویت در شورا لازم به توضیح است که مورد از نظر صغری جزء سلطه نبوده و از نظر کبری نیز علی المؤمنین نیست، بلکه قانوگذار با فرض آن، آرامش بیشتر جامعه ایمانی و استحکام پیوندهای ملی و شهروندی را طلب کرده است.

‎سلطه یعنی حاکمیت و در قدرت قرار گرفتن. شوراها که اساساً ممکن است نقش مشورتی شان در مواردی به مصوباتی هم بیانجامد لیکن مصوبات در فروض فوق به صورت ساختاری متعلق به اکثریت است اگرچه ممکن است در مقام تصمیم گیری فرد خاصی که از جهت عقیدتی با بقیه فرق دارد نیز حضور داشته باشد ولی در واقع تصمیم متعلق به بقیه به انضمام یک نفر است که باز هم اکثریت با مسلمانان خواهد بود. علاوه بر این افرادی که در یک کشور اسلامی زندگی می کنند و قانون اساسی آن کشور را پذیرفته و از حیث عمل ناسازگاری با آن نداشته اند، از مصادیق کافرانی که در آیه آمده است نبوده و یا لااقل تمسک به عام در این موارد از قبیل تمسک به عام در شبهه مصداقیه است.

‎در پایان تأکید روی این نکته ضروری است که قانون شوراها و مواد و تبصره های آن مصوبه مجلس شورای اسلامی و مورد تأیید همین شورای نگهبان است که در تبصره یک ماده ٢٦ که شرایط کاندیداها را بیان کرده، چنین تعبیر آورده است که  اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند. بنابراین حضور اقلیت ها در قانون پیش بینی شده و طبعاً همانگونه که گفته شد، مشکل فقهی و قانونی ندارد.

29214

کلید واژه‌ها : شوراهای شهر - شوراهای شهر و روستا -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۵۷۱۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید بر قرآن محوری و فهم کلام وحی در حج

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب افزود: ما هر چه داریم از قرآن و اهل بیت (ع) است، در حج پیش رو قرآن محوری و محافل انس با قرآن و درک و فهم کلام وحی را در اولویت قرار دهید.

وی، لزوم بهره مندی از فرصت معنوی سفر حج را یادآور شد و به زائران توصیه کرد که با تلاوت کلام وحی انس بگیرند.

نواب افزود: در سال‌های گذشته زائرانی در طول برپایی مراسم حج جز ۳۰ قرآن را حفظ و برخی در طواف‌های خود سی جز قرآن را ختم کردند که این اقدام بسیار با ارزشی است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تسلیت سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)، گفت: این امام همام در دوران عمر با برکت خود نقش آفرینی‌های زیادی داشتند و در عین حال با چالش‌های زیادی مواجه بودند.

وی افزود: امام صادق (ع) به عنوان رئیس مذهب شیعه توانستند که فقه شیعی را پویا و ماندگار کنند، اما در عین حال امامت ایشان مصادف با آغاز دولت عباسیان بود که با چالش‌هایی مواجه شدند و فرزندشان اسماعیل هم فوت کرد.

سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به اینکه امام صادق (ع) شاگردان زیادی را تربیت کردند، گفت: امسال پس از ۹ سال وقفه در سفر عمره، زائرانی از جمهوری اسلامی ایران همزمان با سالروز شهادت امام صادق (ع) در قبرستان بقیع حضور دارند.

حجت الاسلام والمسلمین نواب در ادامه بر ضرورت همدلی و همبستگی میان زائران بیت الله الحرام تأکید کرد و گفت: دشمنان پیوسته به دنبال تفرقه و اختلاف افکنی میان امت اسلام هستند و وحدت مسلمانان را بر نمی‌تابند، بنابراین امت اسلامی باید با همدلی و حفظ اتحاد، توطئه‌های دشمنان را خنثی کند.

سرپرست حجاج ایرانی با تأکید بر اینکه مسلمانان باید با یکدیگر خوش برخورد باشند، گفت: حمایت از ملت مظلوم غزه از دیگر مواردی است که باید در مراسم حج پیش رو مورد اهتمام زائران باشد، اکنون شاهد هستیم که حتی دانشجویانی در جوامع غربی در حمایت از مظلومان غزه به میدان آمده‌اند.

وی با اشاره به اینکه تمام قدرت غرب برای نابودی حماس و فرماندهان آن در کنار اسرائیل ایستاده، اما موفق به از بین بردن قدرت مقاومت نشده‌اند، از زائران بیت الله الحرام خواست که به نیت شهدای غزه و مردم مظلوم این منطقه و کودکان ستمدیده این باریکه طواف کنند.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به زائران توصیه کرد که در ایام مناسک حج از دروغ و جدال دوری و تلاش کنند که اقتدار امت اسلام را با بیان سخن حق و برخورد متین حفظ کنند.

حجت الاسلام والمسلمین نواب در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه لباس زائران باید متناسب با بیت الله الحرام باشد، به آنان توصیه کرد که در کنار خانه خدا برای فرزندان خود دعا کنند، چرا که نسل آینده در خطر است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، با اشاره به اینکه افزایش محبت و کاهش کدورت از اهداف میهمانی بیت الله الحرام است، خطاب به حاضران گفت: قبل از رفتن به سفر معنوی حج، کینه‌ها و کدورت‌ها را کنار بگذارید و طواف مستحبی را برای هر تعداد از افراد که می‌خواهید نیت کنید.

کد خبر 6096562

دیگر خبرها

  • معمای مشکل غیرفوتبالی گل‌محمدی و تراکتور؛ پای تعهدنامه‌ نهاد خاص مخالف او وسط است؟
  • ضعف در سرآمدسازی حوزه دینی برای کشور و استان البرز
  • نماینده آیت الله سیستانی در ترکیه؛ تأکید بر وحدت و گفت و گوی دینی و نقش مثبت رهبران مذهبی / آینده شیعیان ترکیه، روشن است
  • پس لرزه ادعای نماینده تندرو مجلس درباره روابط جنسی در ترکیه /روابط با کشور همسایه به مشکل می خورد؟
  • نمایندگان اقلیت‌های دینی هتک حرمت قرآن در سوئد را محکوم کردند
  • نمایندگان اقلیت‌های دینی هتک حرمت قرآن کریم در سوئد را محکوم کردند
  • جمیله علم‌الهدی پیشنهاد عضویت در شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده را نپذیرفت
  • شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده در مسیر شکل‌گیری/ برخی شخصیت‌های حقوقی عضویت را نپذیرفتند
  • تاکید بر قرآن محوری و فهم کلام وحی در حج
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است